Menu

Blogs

De mensen van Wing bloggen over hun ervaringen en reflecties.

Uitgelicht: een prachtige zomer

Wing krijgt het steeds drukker in het Noorden. Wij zijn dan ook enorm blij met de komst van Kees van Es, voorheen manager van het programma ‘Naar een Rijke Waddenzee’. En er zijn meer veranderingen waar Wing wel bij vaart. Alles bij elkaar gaan we een prachtige zomer tegemoet!

Het Noorden

Visafslag Lauwersoog. Aan de overkant van de haven ligt de boot naar Schier, klaar voor vertrek. Een veelkleurig schouwspel van zomerhemden en -jurkjes, feestelijk uitgelicht in de zon. Daarachter het wad, de drooggevallen platen en de contouren van het eiland, bijna binnen handbereik. Een jachtje drijft de haven uit. Krijgt dan de wind vol in de zeilen. Wat een dynamiek! 

Zojuist spraken Wouter Jan en ik met vissers. Over hoe in hun bedrijf economie en ecologie zouden kunnen samengaan. Het zijn grote veranderingen die op hen afkomen. Wing krijgt het met dit soort vragen steeds drukker, juist ook in Noord-Nederland, zie bijvoorbeeld ‘Ecologie en economie in de Eemsdelta. Wij zijn dan enorm blij met de komst van Kees van Es die op 1 juni de overstap naar Wing maakte, na hier in het Noorden zeer succesvol te hebben geopereerd als manager van het programma ‘Naar een Rijke Waddenzee’. Verbindend, origineel en met een persoon-lijke benadering. Ik verwacht dat Kees zich bij Wing als een vis in het water zal voelen.

Governance vraagstukken

Veranderingen. Wing vaart er wel bij. Bijvoorbeeld rond governance vraagstukken. Ytsen Deelstra kwam ons vorig jaar op dit terrein versterken. Kersvers gepromoveerd als bestuurskundige, scherp in z’n analyses en met goed gevoel voor de psychologie achter veranderingstrajecten. Ik heb het voor-recht Ytsen te mogen ondersteunen in een traject dat wij samen met de provincie Noord-Brabant uit-voeren: het operationaliseren een dynamische samenwerkingsmodel dat de maatschappelijke part-ners van de provincie de ruimte biedt om eigen verantwoordelijkheid te nemen rond gezamenlijk geformuleerde milieudoelen. Zie ook: Nieuwe allianties voor een nieuw Milieu- en Waterplan in Noord-Brabant'

In contact

Mensen, samenwerking en communicatie. Het brengt me op een andere nieuwe ontwikkeling binnen Wing: onze nieuwe website! We zochten naar een vernieuwende manier om de dynamiek van ons werk zichtbaar te maken: onze projecten, de mensen die eraan werken en de ervaringen die zij opdoen. Op deze nieuwe Wingsite bloggen wij hierover. Ook zijn we actief op social media en geven we een digitale nieuwsbrief uit. Het is een prachtig vormgegeven en samenhangend geheel geworden. Ik ben er enorm trots op.

Zomer voor de deur

Als ik de deur van de visafslag achter me dicht trek en de kade op stap, zie ik in de verte een volgende groep weekendgasten zich voor de overtocht inschepen. Het wad is inmiddels zee geworden en Schier weer even eiland. Juist die afwisseling maakt deze wereld zo boeiend. Een mooi avontuur. En toch comfortabel aan dek met de zon op je hoofd en de wind in je haar …
We gaan een prachtige de zomer tegemoet!