Menu

Blogs

De mensen van Wing bloggen over hun ervaringen en reflecties.

Eten van dichtbij? Kwestie van netwerk

Op 25 september organiseerde ik een Strekendiner met allerlei bestuurders, ondernemers en andere betrokkenen uit de Kromme Rijnstreek, de FoodValley regio en de Utrechtse Heuvelrug. Doel was om de verschillende ‘streken’ te laten kennismaken. Met elkaar, maar ook met de twee nieuwe streekproductencoöperaties Local2Local en Coöperatie Boerenhart.

Streekproductencoöperatie Local2Local is een samenwerking van ondernemers uit Kromme Rijnstreek en Eiland van Schalkwijk. Deze coöperatie organiseert gezamenlijke marketing en afzet en verkoopt rechtstreeks aan horeca, instellingen en consumenten.
Coöperatie Boerenhart is het distributiekanaal voor producten uit Gelderse Vallei en Veluwe. Ondernemers, Rabobank en een groothandelaar werken samen aan de distributie en marketing van regionale producten naar horeca en winkels in dit gebied.

Netwerk van coöperaties

Ik krijg vaak de vraag: wat moeten deze twee coöperaties nu zo dicht bij elkaar in de buurt? En andere coöperaties, zoals Groene Hart Streekproducten, Oregional en Brabants Kempengoed? Bijten ze elkaar niet? Moeten ze niet samengaan?
 Ik denk van niet. Bij regionale producten gaat het om de binding met het gebied en het verhaal erachter. Dat is voor elk van deze coöperaties weer anders. En daarbij; de vraag groeit en zal nog veel groter worden als het regionale aanbod zich goed organieert. Er is plaats genoeg voor meerdere initiatieven en samenwerking maakt hen juist sterker.

De streekproductencoöperaties wisselen ervaringen uit en maken voorzichtige plannen voor samenwerking. Bijvoorbeeld voor het uitwisselen van aanbod en het samen beleveren van grote klanten. Local2Local is sterk in fruit, iets waar Boerenhart juist vraag naar heeft.
 Dit netwerk van streekproductencoöperaties wordt steeds sterker. Als een nieuwe landelijke distributieketen, met regionale distributieknooppunten die onderling uitwisselen.

De volgende stap is een sterke verankering in steden, waar de uiteindelijke gebruiker woont. De markthal die afgelopen donderdag in Rotterdam is geopend is zo’n ‘anker’ in de stad: een voedselhub die stromen uit het buitengebied verbindt met gebruikers in de stad. Ook in onze regio ontstaan dergelijke ‘hubs’. In Ede zijn plannen voor een Smaakpark en in Amersfoort wordt gewerkt aan een Markthal waar producten uit omliggende regio’s worden verzameld en via een fijnmazige logistiek binnen de stad bezorgd.

Maak het netwerk sterker met úw netwerk

Tijdens het Strekendiner in Huize Scherpenzeel praatten deelnemers elkaar bij over de diverse voedsel-activiteiten in de regio. Daarnaast stonden Local2Local en Boerenhart centraal. Na de lancering van beide organisaties aten we gerechten van producten uit deze streken. Het gesprek ging vervolgens over de vraag: hoe maken we de regionale distributie succesvol? Local2Local en Boerenhart deden de oproep aan de deelnemers om hun netwerk aan deze coöperaties te verbinden. Zo kunnen zij toegroeien naar groter netwerk met voldoende schaalgrootte. Daarmee bouwen we samen verder aan dit regionale distributienetwerk.

Wing organiseerde het Strekendiner in opdracht van Gebiedscoöperatie O-gen (voorheen Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei)